Малки интервюиращи в действие

                  Деца от 2 г клас отправиха предизвикателство към гражданите и гостите на Велико Търново в Националната седмица на четенето. В два поредни дни спираха и задаваха въпроси на млади и стари, за да разберат дали възрастните обичат да четат. С усмивка и авторитет привличаха вниманието на минувачите и ги питаха обичат ли да четат книги; коя е последната книга, която са прочели; кога за последно са си купили книга; коя е любимата им приказка и да кажат една българска пословица или поговорка.

                  Второкласниците  успяха да анкетират 125 човека. Резултатите от анкетата са много любопитни. Великотърновци са много любознателни и четящи! Само трима от всички анкетирани са посочили, че не обичат да четат. Интервюираните с вълнение споделяха кои са последните прочетени от тях книги. Предпочитанията са различни, но любими заглавия са: „Малкият принц“, „Без дом“, „Сто години самота“, „Хари Потър“ и др. Не може да не ни радва фактът, че се препрочита „Под игото“, „Железният светилник“, любимите български класици Димитър Талев и Николай Хайтов , биографични книги за Стефан Данаилов, Невена Коканова, Ванга, Васил Левски и др. Много приятно е, че хората продължават да купуват книги и това са направили 53 от анкетираните през последния месец. За съжаление 7 от запитаните за последен път са си купили книга преди три или повече години, а двама не са правили това никога през живота си. Обаче нямаше запитан, който да не посочи любимата си приказка. Най-предпочитаните са „Снежанка и седемте джуджета“, „Червената шапчица“ и „Пепеляшка“, но не са забравени и Хитър Петър и малкото грозно патенце. Истинско забавление наставаше , когато малките анкетьори искаха от възрастните да кажат българска пословица или поговорка. Най-често цитираните са „Който не работи, не трябва да яде“, „Да би мирно седяло, не би чудо видяло“, „Който се учи, той ще сполучи“.  

                 С благодарност към всички, които се включиха в анкетата ни и дадоха възможност на малчуганите да се почувстват значими, да демонстрират своята комуникативност и с резултатите от допитването да покажат, че великотърновци са от четящите хора в България.

Кл. р-л Силвия Пенева

„Който не работи, не трябва да яде” е първата пословица, която идва наум на търновци /публикация в RegNews.NET/