Световен ден на здравето


Децата от 3 г клас от ОУ “Св. Патриарх Евтимий“ в град Велико Търново се подредиха в парк „Дружба“, за да изпишат думата “Здраве”, с помощта на свои съученици третокласници и бяха заснети с дрон. Така отбелязаха Световния ден на здравето по нестандартен начин. Инициативата е част от проекта “Назад към природата” в рамките на Национален ученически конкурс на МЗ “Посланици на здравето”.

Здравословно междучасие

На 24. 03. 2017 година се проведе представителна изява „Здравословно междучасие“ на учениците от 3г клас от ОУ “Св. Патриарх Евтимий“ с класен ръководител Силвия Пенева по проект „Назад към природата“ в рамките на Национален ученически конкурс на МЗ „Посланици на здравето“. Родителите на третокласниците приеха предизвикателството да приготвят ястия от здравословни продукти, а децата ги аранжираха на блок-маса сами. Гости на кулинарната изложба с дегустация бяха г-жа Петкова – директор на ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, д-р Моминска – главен експерт отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ – Велико Търново, г-жа Илиева – главен експерт в РЗИ, г-жа Минчева – медицинско лице от здравния кабинет на училището, г-жа Иванова – педагогически съветник, г-жа Братоева – главен учител и преподавател по БЕЛ,  г-жа Алчева – технически секретар, студенти от Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий“.

Участие в дегустацията взеха над 120 деца от училището и техните класни ръководители. Всички с удоволствие опитаха предоставените ястия, натурални напитки и чайове и останаха изненадани и очаровани от богатството на разнообразните вкусове. Бяха предоставени рецепти за всяко изкушение, за да може всеки желаещ  да я получи и изпробва със своето семейство. Целта на инициативата е да се популяризира идеята, че с малко усилия и средства можем да се храним природо съобразно. Третокласниците  отправиха своето послание към съучениците си и доказаха, че могат да работят в екип с родителите, да растат по-умни и жизнерадостни, да са посланици на здравето.

Изявата беше отразена от БНР, КТ Евроком, КТ Видеосат.


Захар или мед

IMG_20170223_171612


Учениците от 3 г клас при ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ изработиха и представиха по атрактивен начин презентация на тема „Захар или мед“ пред ученици от 1, 2 и 3 клас на училището. Инициативата е част от проекта „Назад към природата“ в рамките на Национален ученически конкурс на МЗ „Посланици на здравето“.

В няколко представяния третокласниците запознаха аудиторията с интересни факти от живота на пчелното семейство, продуктите, които получаваме от него, питателните и лечебни свойства на пчелните продукти. Гостите имаха възможност да сглобят макет на пчелен кошер, видяха и опитаха различни пчелни продукти. На първокласниците и второкласниците бяха раздадени материали, които да оцветят и да научат как достига до нас пчелният мед. Срещите завършваха със забавен танц. За участието си всички класове получиха награда – играта „Ям, ям, ям … Искам аз да съм голям“. На тези различни, емоционални, ползотворни и обнадеждаващи срещи децата се убедиха, че училището не е толкова скучно място.

Чрез тази инициатива учениците от 3г клас популяризираха идеята, че природата ни дава здраве и сили. Убедиха много деца да употребяват мед, но в умерени количества, за по-сладък и здравословен живот. Много хора се страхуват от пчелите, но те носят за човека полза и техните продукти имат вълшебни свойства и трябва да ги приемаме колкото може по-често.


Проект “Назад към природата”

Fb-Button
Учениците от 3 г клас при ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ с класен ръководител Силвия Пенева кандидатстваха за участие в Национален ученически конкурс на МЗ “Посланици на здравето” и бяха одобрени. Проектът е озаглавен “Назад към природата”.

От най-ранно детство у децата се изграждат вкусовите пристрастия и привички. Именно в начална училищна възраст е важно да се формира правилната представа за здравословно хранене и спорт, защото това е залог за добро самочувствие, работоспособност, активна дейност, настроение, важно условие за нашето здраве и дълголетие. Върху формирането на система от знания в тази посока, ще се опитаме да заменим консумирането на пица, чипс, кока-кола, кроасани, захарни изделия и др. със здравословни храни и напитки. Ще дадем възможност за насърчаване и мотивиране на децата и техните семейства да развият и осъществят идеите си, свързани с доброто здраве, растеж и физическа активност.

Проектът дава възможност за насърчаване на децата и техните семейства и събуждане на интерес и съпричастност към проблемите, свързани с природосъобразното хранене, здравословния и активен начин на живот. Надяваме се чрез популяризирането сред учениците от училището и партньорите, да има полза и в социален аспект.


IMG_20170111_100739