Работилница за млади скулптори

В навечерието на Националния празник в „Работилница за млади скулптори“ по проект „Алея на възрожденците“ се проведе открит урок в 1. Д клас в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – гр. Велико Търново, с класен ръководител д-р Ренета Минчева..

Художникът Стефан Стефанов разказа на децата за изящното изкуство и ги въведе във вълнуващия свят на скулптурата.  Учениците с въодушевление приеха задачата да сътворят от глина фигура на бял гълъб – световен символ на мира, любовта и духовната чистота. “Най-висшето право на човека е свободата, свободата да избира“, се обърна към учениците Мартин Карагеоргиев.

Във втория час по скулптура първокласниците получиха задача от Стефан Стефанов да сътворят лъв от глина. Лъвът символизира качеството, което всеки от нас трябва да притежава, за да е свободен – смелост.

В самия край на урока децата изразиха искрена радост при вида на скулптурата на Райна Княгиня, която младият скулптор Никола Анастасов от „Алея на възрожденците“ е сътворил с ръцете си. Те се надпреварваха да видят и да се докоснат до образа на Райна Княгиня. Никола Анастасов разказа на учениците как е направил творбата си и им пожела да продължат да се учат и да постигат успехи.

Децата изпратиха екипа на „Алея на възрожденците “ с песен и им подариха ръчно нарисувани от тях картички.