Ние, доброволците от Детско полицейско управление, се заклехме!

На 11.10.2024 г. тържествено бе открито първото „Детско полицейско управление“ в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“- гр. Велико Търново. По дългосрочната превантивна програма на МВР, която има за цел да повиши доверието към полицията, да осъществява ранна превенция сред подрастващите, да постига уважение към законите в страната и да формира гражданска активност, Детското полицейско управление ще работи в продължение на две години.

Учениците-доброволци от IIIг клас бяха поздравени от гл. инспектор Веселин Райков – Началник на Районно управление на МВР – гр. В. Търново и от г-жа Иваничка Петкова – Директор на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Успешна и ползотворна работа в Детско полицейско управление пожела отец Славчо Иванов.

Пред гости, родители, учители и ученици беше представен екипът, който ще обучава младите полицаи – от страна на Районно управление на МВР гр. Велико Търново:

– инспектор Гергана Маринова – Инспектор „Детска педагогическа стая“ – ръководител на екипа;

– инспектор Димитър Златев – ПИ в група ТП;

– мл. експерт Виктор Атанасов – младши полицейски инспектор в група ТП;

– инспектор Георги Василев – ПИ АСКДП в група ПКПД;

– инспектор Бойчо Бойчев – служител по детска полицейска лична защита;

и от страна на СУ „Св. П. Евтимий“:

– г-жа Силвия Пенева – класен ръководител на IIIг клас.

В обучението на децата ще се включат и представители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново, РС „ПБЗН“ – В. Търново, Районна прокуратура – В. Търново, Български червен кръст, Българска православна църка и други партниращи институции.

На тържествената церемония бе подписан декларация – споразумение за предстоящата дейност по проекта. Г-н Райков и г-жа Петкова приеха плакети със знака на Детското полицейско управление, в знак на уважение и заявка за успешно сътрудничество. Доброволците положиха тържествена клетва да пазят своя живот и този на другите, да се отзовават винаги на помощ, да бъдат добри и състрадателни. Получиха от полицейските инспектори знака на Детското полицейско управление – специално закупени за тях тениски, шапки и жилетки, на които е изобразена емблемата на ДПУ.

С пуснати сирени полицейски автомобили влязоха в двора на училището. Бурни възгласи съпроводиха появата на униформен служител – водач на полицейско куче и неговия питомник. Четириногият „полицай“ показа послушание и стриктно изпълнение на команди. Емоциите взеха връх, когато бе демонстрирано задържане на престъпник от полицейското служебно куче. Присъстващите наблюдаваха на живо, как кучето захапа за ръката мнимия нарушител и той беше задържан.

На събитието присъстваха главен инспектор Радостин Върбанов – началник сектор ПП, инспектор Калоян Топалов – РСПБЗН, г-н Тотко Тотев – прокурор и говорител на Великотърновска прокуратура, Анатоли Петров – лектор в програмата от БЧК, партньори от Областна дирекция на МВР – гр. Велико Търново, родители, учители и служители, ученици.

Така началото беше дадено по един подобаващ и вълнуващ начин. Занятията и посещенията тепърва предстоят. Успех!