Безопасен интернет за децата

СКЪПИ ДЕЦА,
Интернет крие безброй рискове и опасности за всички потребители, особено за Вас. Вашата доверчивост и доброта често биват използвани от злонамерени хора или просто самото интернет съдържание е неподходящо. Но, въпреки тези притеснения помнете следното:

Интернет не е Ваш враг. Онова, което води до проблеми е всъщност неразумната му употреба.
Затова, за да може да използвате най-полезното от Глобалната мрежа и да се защитите от опасностите, моля, следвайте тези 10 правила:

1. Не давайте каквато и да е лична информация в Интернет – имена, снимки, адрес, локация, училище. Не качвайте клипове или снимки, в които сте се снимали.
2. Не контактувайте с непознати, отказвайте чат и блокирайте непознати хора.
3. Не теглете безразборно програми за мобилния телефон или таблет, винаги искайте разрешение от родителите и проследявайте дали има възрастови препоръки.
4. Ако някой ви тормози или заплашва онлайн – реагирайте! Веднага направете скрийншот и споделете с възрастни (родители, учители).
5. Не качвайте снимки (свои и на приятели) из Интернет, особено без тяхно знание.
6. Без локация! В настройките на телефона е добре геолоцирането да бъде изключено и човек да не посочва къде се намира, за къде пътува и т.н.
7. Камерата – изключена!
8. Без сайтове за възрастни. Добре е учениците да не посещават странни, незаконни сайтове, такива с пиратско съдържание, с игри за възрастни. Ако посещавате нови сайтове е добре да сте с родителите си.
9. Родителски контрол = сигурност. Винаги, когато има предупреждение за родителски контрол трябва да се питат
родителите!
10. Заключени профили. Добре е профилите на всички ученици до 14 години да бъдат заключени и да са достъпни само за познати. Добре е родителите да одобряват когато ученикът добавя нови контакти и да се уверяват, че това са познати и приятелски настроени хора.

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,
Тук може да се запознаете с подходящият за темата – „Наръчник за родители“.

от Ръководството