„Да изчистим България заедно“

„Ние не наследяваме природата от нашите предци, а я вземаме назаем от нашите деца“.

/поговорка на народи отпреди индустриалната революция/

Днес децата на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ заедно с техните родители и учители се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“, организирана в цялата страна като доброволческа инициатива. Тя цели да създаде у нашите деца, екологични норми на поведение, желание за хармония със заобикалящия ни свят и любов към природата.

Сърдечно благодарим на ВСИЧКИ деца, родители и учители, които днес отделиха от своето време, за да бъдем заедно в парк „Дружба“ и да изчистим любимото място за игра на нашите деца. Тематично свързана е и инициативата на г-жа Галина Чолакова – кл.-ръководител на II в клас за засаждане на дръвче в парка, осигурено от Общината.

Още веднъж, благодарим!

А за всички, които днес не успяха да се включат – ще има още възможности да участвате с вашето дете в общата дейност на училището. Годината едва започва…

Децата от II “ в“ клас с класен ръководител Галя Чолакова разшириха дейността и допълниха целта на събитието. Нещо повече. След дискусия по време на подготовката за участие, те стигнали до мнението, че мотото на кампанията би трябвало да бъде „Ние ПАЗИМ България чиста!“, защото това внушава ежедневна грижа за опазване чистота на красивата ни природа и инфраструктура на нашия старопрестолен град. Затова децата излязоха с призив, различен от традиционния. Като част от екологичното възпитание, второкласниците раздаваха на присъстващи граждани хартиени детелинки с надпис „Ние пазим България“, като бяха добавили „Аз“ и името си и „Ти“ – призив за присъединяване към каузата. В рамките на събитието децата, заедно с тяхната госпожа и родители засадиха младо дръвче – липа, за което ще се грижат. Малките природолюбители сами засадиха и поляха дръвчето. „Децата определено ще запомнят този ден – едно добро начало за приобщаване им към грижата за природата не само в България.“ – беше общото мнение на родителите и г-жа Чолакова.