Ден на розовата фланелка!

 Ден на розовата фланелка в ОУ „Свети Патриарх Евтимий“- гр. В. Търново

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз.  Инициативата за отбелязване на този ден започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в училище, в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици  се подиграват и тормозят  деветокласник, който дошъл на училище облечен с розово поло. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици  купуват и разпространяват в училище 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, имейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията. „Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабия.“ През 2008 година премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари 2009 година също много ученици честват този ден идвайки в училище в розови тениски и други розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по цял свят , а  през 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден.  В България се отбелязва за първи път през 2012-а година и вече не са малко българските училища, в чийто училищен календар той е традиция.

 Така и ние, учениците от ОУ “Свети Патриарх Евтимий“, се присъединяваме към гласа на милионите други по света – за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви.

В знак на солидарност учениците от двете ПДГ, всички първи, втори, трети, четвърти и пети класове, заедно с ръководството на училището, учителите и непедагогическият персонал, закичихме символично розови фланелки. За пети и шести клас, които се обучават онлайн – ученици от ученическия съвет ще представят презентации, посветени на превенцията на насилие в училище – в часа на класа. До края на седмицата в първите класове ще се проведат тренинг – обучения, свързани с техники за преодоляване на неприемвливото поведение. Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормозът в училище съществува и ни предизвиква да помислим как да постъпваме в подобни ситуации. Професор Едуард Де Боно пише:”Да сме прави през цялото време не е най-важното нещо на света, а и определено не е много красиво.” Казваме ви го, за да ви напомним онова, което Де Боно препоръчва:”Дебатирайте, дебатирайтe и пак дебатирайте!”.  Не избягвайте да изричате причината за конфликтуването помежду ни! Не превръщайте училищното ежедневие в неоснователна и груба вербална или физическа битка на противопоставящи се или на конкуриращи се личности. А и не винаги демонстрирането на “сила” е знак за превъзходство. Не се страхувайте да споделите, ако някой си позволява да наранява вашето достойнство! Известните личности, които подкрепят Деня на розовата фланелка и са срещу тормоза в училище: Роб(ърт) Патинсън (звездата от „Здрач”/Twilight/), Даниъл Радклиф (Хари Потър в едноименния филм), Джим Кери,  поп звездата Лейди Гага,  Джош Хътчерсън – звездата от култовия филм „Игрите на глада”, Елън Дедженерис и др.

„ Не на тормоза в училище“, бъдете толерантни и добри не само в този ден, а винаги!

 

От Ученически съвет при ОУ “Св. Патриарх Евтимий“ – гр. В. Търново