ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ 2023

Три дни (от 26 до 28 април) в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ гостуваха ученици и учители от ОУ „Иван Вазов“, гр. Смолян, 41 ОУ „Св.Патриарх Евтимий“, гр. София и ОУ „Гоце Делчев“, с. Смолево, обл. Благоевград по НП „Иновации в действие“.

По стара българска традиция гостите посрещнати в сградата на училището с пита и шарена сол от третокласници в национални носии.

През първия ден на визитата ръководството и екипа от учители, работещи по иновацията „Нашето слънчево училище“ в направление природни науки, проведоха среща на опознаването в учителската стая. От 15.00 часа клубовете „Млад еколог“ и „Млад химик“ представиха на гостите съвместен урок на тема „ДНК-загадката на живота“. Учениците запознаха присъстващите с ДНК молекулата и изпълниха няколко практически задачи съвместно с учениците от гостуващите училища. Всеки участник си изработи гривничка от цветни мъниста, изпълнявайки самостоятелна задача за подреждане на ДНК ген на портокал, киви, сини очи и други и извличане на ДНК от клетки на ягода и банан. По този начин двете преподавателки – г-жа Таня Илиева и г-жа Полина Джамбазова проведоха СТЕМ базиран урок, съчетавайки знанията и практическите умения на учениците по „Биология и здравно образование“ и „Химия и опазване на околната среда“.

След обсъждане и анализ на урока гостите посетиха осиновения от училището кът в парк „Дружба“ с различни растителни видове, подържани от нашите биолози.

Със забавни задачи учениците разпознаваха дървесните видове, а младите еколози ги запознаваха с особеностите на всеки един от тях.

След наситената програма и дългото пътуване през деня, гостите се отправиха на заслужена почивка.

През втория ден от визитата бе посетена пречиствателната станция, където инж. Христо Кънчев  разведе присъстващите през различните съоръжения и съвместно с учениците от клуб „Млад еколог“ ги запознаха  с етапите на почистване на водата в града и региона.

От 13.00 часа в кабинета по химия в училище участниците в клуб „Млад химик“ представиха „ЕСКЕЙП-класна стая“, където екип от шест ученика разкривайки различни загадки достигаха до решаване на конкретна задача, като времето се отчиташе с таймер. В рамките на урока- 40 минути, те успяха да се справят с решаването на проблем, а именно да предотвратят взривяване на експлозив, чрез химични процеси поставен в куфарче на масата.

Анализирайки урока, гостуващите учители дадоха много висока оценка на наблюдаваните занятия и считат, че биха се възползвали от идеите на колежките Полина Джамбазова и Таня Илиева, основни организатори и изпълнители на организираните уроци.

В последния ден се споделиха  емоции от преживяванията, засадиха дърво на дружбата в кътчето на училището  в парк „Дружба“ и запечатаха приятелството си с редица снимки.

В преминалата визита се обмени опит, създадоха се  нови запознанства. Срещата с нови колеги оставя трайни спомени.

Положителният резултат от програмата е неоспорим. 🙂