ПРЕДСТОЯЩИ КОНКУРСИ


10-ТИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ДЕТСКО И МЛАДЕЖКО МЕДИЙНО ИЗКУСТВО „Арлекин“ 2021

Организатор:

Фестивалът се реализира с подкрепата на Община Варна, Държавна агенция на българите в чужбина, БДЖ, БНТ, БТА, БНР, Вестник „България сега“ (Чикаго), Италиански културен институт.

Целите на конкурса са:
да стимулира детската и младежка фантазия и творчество за създаване на оригинални медийни продукти със средствата на дигиталните технологии.

За повече подробности, моля вижте Обявата на конкурса.
За контакти: arlekinfestival@abv.bg, GSM 0888621261

Вижте и сайта на организатора.


НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС “Куба – далечна и близка”

Организатор:
Асоциацията за приятелство “България – Куба”
съвместно със:
Синдиката на българските учители,
Националния дворец на децата
Българския антифашистки съюз,
Съюза на българските писатели,
Съюза на българските журналисти,
със съдействието на Министерството на образованието и науката
и Посолството на Република Куба в Република България

Целите на конкурса са:

Децата в България да научат повече за приятелска Куба и за връзките между българския и кубинския народ; младите хора от двете страни да се опознаят взаимно помежду си.

За повече подробности, моля вижте Обявата на конкурса

Заявка за участие в конкурса може да изтеглите тук.


XV МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ИЗКУСТВА „РАДОСТ НА БРЕГА“

Организатор:

Областна администрация Бургас
Община Созопол
Сдружение “Радост на брега“
Сдружение “Арт Форум“

Целите на конкурса са:

Изява на талантите в областта на музикалното, танцово, изобразително и сценично и литературно изкуство.

За повече подробности, моля вижте Обявата на конкурса

Заявка за участие за Индивидуални изпълнители

Заявка за участие за Колективи

Допълнителна информация може да изискате на адрес: radost_bgs@abv.bg или да прочетете на https://artfestivali.bg/


ХIV НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПОПУЛЯРНА ПЕСЕН „MOPCKO КОНЧЕ“, BAPНА 2021г.
27 юни 20021г.

Организатор:
Център за подкрепа на личностното развитие гр. Варна – Общински детски комплекс гр. Варна

Целите на конкурса са:
Да открива млади талантливи изпълнители. Да съхранява и популяризира най-добрите образци на българската популярна песен. Да осъществява творчески контакти между участници, педагози и изтъкнати представители на българската музикална култура.

За повече подробности, моля вижте Регламента
Допълнителна информация: http://www.odk-varna.com


ПЕТА НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЧЕСКОТО ТВОРЧЕСТВО „ЗАЕДНО“

Организатори:

ОБЩИНА Лясковец
Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните
НУ „Цанки Гинчев“ гр. Лясковец
Институт за изследване на интелектуалната недостатъчност и аутистичния спектър на развитие
Сдружение „Зов България“

Целите на изложбата са:

 • Да популяризира ролята на съвременното училище за подкрепа на процеса на осъзнаване и приемане на индивидуалността на всеки ученик.
 • Да покаже възможностите за развитие и разгръщане на индивидуалните способности на учениците със специални образователни потребности.
 • Да популяризира приобщаването като процес.

За повече подробности, моля вижте Регламента
Допълнителна информация: НУ „Цани Гинчев“
За връзка:
Иван Пейчев – тел: 0878184405
e-mail: deputydirector@nucginchev.com


ДВАДЕСЕТ И ШЕСТИ НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС „Диньо Маринов“ – ВАРНА 2021г.
02, 03 и 04 юли 2021г.

Организатор: ОДК гр.Варна

Конкурсът има за цел да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

За връзка:
Тел:: 052/612 -107; 052/612-102
0878126022 – Галина Станишева
e-mail: fk.dinio.marinov@gmail.com

За повече подробности, моля вижте Регламента.
Допълнителна информация: ЦПРЛ-ОДК, гр. Варна


IV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ ЗА НОВИ ДЕТСКИ ПЕСНИ„ДЕТСКА МЕЛОДИЯ НА ГОДИНАТА”

20.03.2021г. – 02.07.2022г.

 • Националният фестивал за нови детски песни „Детска мелодия на годината”е ежегоден, има конкурсен характер и се случва в рамките на две календарни години.
 • Заключителният гала–концерт за избор на песента на годината от всяко издание на НФ”Детска мелодия на годината”, ще се провежда през месец юли.
 • Организатор на НФ „Детска мелодия на годината” е сдружение с нестопанска цел „За българска музика и изкуство”.
 • Meдийни партньори на НФ „Детска мелодия на годината” са БНТ , Детската телевизия Екидс и онлайн телевизията „СтартТВ”.

за раздел: НАБИРАНЕ НА НОВИ ПЕСНИ

Форма на участие:

Авторски песни, неизпълнявани  пред публика, неиздавани на диск. Освен това, песните не трябва да са представяни на други конкурси и фестивали или огласявани чрез интернет.

Участници:

В този етап на Фестивала могат да участват автори на музика, които до 01.06 2021г. изпратят демо запис на своя песен на MP3 и попълнена заявка за участие на следния електронен адрес: pesni.dm@abv.bg.

Краен срок:

01.06 2021г.

Начин на участие:

Демо записът не е нужно да е направен в професионално звукозаписно студио, нито изпълнението да е от дете или вокална група. Песента може да бъде изпълнена и от автора, акомпанирана само с пиано или друг съпровождащ инструмент. Журито по селекция на песните може лесно да се ориентира дали „суровата”още песен има потенциал да стане бъдещ хит. Изпълнителите на всяка от допуснатите за участие песни, ще бъдат избрани след националната онлайн селекция на пеещи деца.

 1. Всеки автор на музика или аранжимент може да кандидатства с няколко песни, но само до 2 негови песни могат да попаднат сред допуснатите за участие 14 нови песни. За авторите на текстове няма ограничения в броя песни по техен текст, попаднали в избраните 14.
  2. Песните, с които се кандидатства, не трябва да са изпълнявани пред публика, да не са издавани на диск, да не са представяни на други конкурси и фестивали или огласявани чрез интернет. Само текстът на песните се допуска да бъде вече публикуван и познат за широката публика.
  3. Текстът на песните трябва да е на български език, а времетраенето на всяка песен – до 4мин.
  4. Песните трябва да са съобразени с възрастовите певчески специфики и тематика, подходящи за деца до 14- годишна възраст. Текстовете на песните да отразяват детските мечти, стремежи и богатото многообразие на детския свят, да възпитават подрастващите в нравствени добродетели.
  5. Подборна комисия от доказани професионалисти избира за участие във Фестивала до 14 песни. Авторите на избраните 14 песни ще бъдат уведомени писмено до 07.06.2021г. Информацията за допуснатите песни ще бъде публикувана до 10.06.2021г. на страницата на НФ „Детска мелодия на годината” във Facebook: https://www.facebook.com/detskamelodia/ и в уебстраницата на Фестивала: www.detskamelodia.bg
  6. Изпълнители на допуснатите за участие 14 песни ще се избират от авторите и продуцентите на Фестивала след онлайн прослушване за пеещи деца до 14 годишна възраст. Авторските екипи на избраните за участие 14 песни трябва да довършат окончателния аранжимент и нотния текст на песните си до 30.06.2021г.

за раздел: ПРОСЛУШВАНЕ ЗА ИЗБОР НА ДЕЦА ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Форма на участие:

 Видеозапис с телефон от живо изпълнение с две песни на български език или линкове към видеозаписи от концертни и фестивални участия на живо, публикувани в мрежата.

Участници:

В този етап на НФ ”Детска мелодия на годината”могат да участват деца(солови изпълнители, дуети, триа, квартети и други вокални формации) на възраст до 14 години, т. е. да не навършват 15 години до 31.12.2021г.

Краен срок:

от 20.03.2021г. до 01.06.2021г.

Начин на участие:

кандидатите за изпълнители на новите песни от НФ ”Детска мелодия на годината”, могат да изпращат по електронен път на ел.поща: pesni.dm@abv.bg, следните материали:

 1. Видеозапис с телефон от живо изпълнение с две песни на български език или линкове към видеозаписи от концертни и фестивални участия на живо, публикувани в мрежата.
 2. Задължително условие е едната от песните да бъде от предходно издание на НФ ”Детска мелодия на годината”2018г. или 2019г. Инструменталите на песните от албумите 2018г. и 2019г. може да поръчате на сайта на фестивала: https://detskamelodia.bg/   Всеки инструментал е на цена от 5.00 лв., а албум с инструментали на 14 песни може да се закупят за 20.00лв.
 3. Две фотографии на кандидата портретна и в цял ръст.
 4. Попълнена и подписана от родител заявка за участие. Подписаната заявка може да е сканирана или снимана с телефон.
 5. Копие или снимка с телефон на документ за платена такса по банков път.
 6. Имената на децата или вокалните групи, избрани за изпълнители на песните от 2021г., ще бъдат оповестени на уеб страницата на Фестивала – www.detskamelodia.bg и във Фейсбук – https://www.facebook.com/detskamelodia/ до 15.06.2021г. Родителите на децата, избрани за изпълнители на финалните песни ще бъдат уведомени по телефон и писмено, по електронен път.

Таксата за участие в прослушването за избор на изпълнители на песните от „Детска мелодия на годината, 2021” е както следва:
* индивидуален изпълнител – 30.00 лв. на участник
* дует, трио или квартет – 15.00 лв. на участник
* вокални формации/ квинтет и повече участници/ – 10.00 лв. на участник

Банкова сметка:

Банка ДСК, IBAN: BG 12 STSA 9300 0025 0597 27 BIC: STSABGSF
Сдружение ”За българска музика и изкуство”.
Основание: такса участие в прослушване.
Срещу тази такса всеки участник или вокална група има възможността да стане първият изпълнител на песен от „Детска мелодия, 2020”, да запише песента в професионално звукозаписно студио, да участва в заснемането на видеоклип към нея, песента в негово изпълнение да бъде включена в музикален албум, да участва в гала-концерта за избор на песен на 2021г. Изпълнителите на финалните песни участват и в разпределението на финансовата част от наградата, която песента може да получи на гала-концерта.

АУДИО И ВИДЕОЗАПИС НА 14ТЕ ФИНАЛНИ ПЕСНИ

 • Аудиозаписите на песните от децата изпълнители и заснемането на видеоклиповете на 14-те песни се реализират с финансовото и техническо съдействие на продуцентите на Фестивала.
 • Аудиозаписите на песните с избраните деца-изпълнители трябва да са готови до 31.08.2021г., а видеоклиповете да бъдат заснети до 31.10.2021г.
 • Видео клиповете започват да се излъчват от 1.12.2021г. в телевизионен ефир-ТВЕкидс в, в БНТ 2 и в Youtube на канала на НФ„Детска мелодия на годината”.

ГАЛА-КОНЦЕРТ ЗА ИЗБОР НА ПЕСЕН НА 2021г.

4. Гала-концертът на Четвъртото издание на Националния фестивал „Детска мелодия на годината” ще се състои на 02.07.2022г.
5. На гала концерта ще бъдат представени финалните 14 песни, които ще бъдат оценявани от 7-членно професионално жури, съставено от изтъкнати специалисти в областта на детското творчество, както и от 7-членно детско жури, в което участват деца с таланти в различни области на изкуството.
6. Финалният галаконцерт ще се излъчи на запис в национален ТВ ефир и в интернет. В галаконцерта ще вземат участие и множество деца-таланти от вокални, танцови и театрални детско-юношески формации, които ще представят своите творчески постижения.

Награден фонд:
*Първа награда – 5 000лв(пет хиляди лева)
* Втора награда – 3 000лв(три хиляди лева)
* Трета награда – 1 000лв(хиляда лева)
* Награда на любима песен публиката – 500лв(петстотин лева)
Всяка награда за песен се разпределя между творческите екипи както следва:
* Музика – 40% * Текст – 20% *Аранжимент – 30% *Изпълнение – 10%

ИЗДАВАНЕ НА АЛБУМ С ФИНАЛНИТЕ 14 ПЕСНИ от 2021г.
Всяка от 14-те песни, допуснати до участие в Националния фестивал „Детска мелодия на годината,2021” влиза в музикален албум, заедно с инструменталната версия на песента. Нотите и текста на песните ще се публикуват след издаването на албума на страницата на Фестивала и под видеото на всяка от песните в Youтube.
Албумът „ДЕТСКА МЕЛОДИЯ,2021г.” се издава след провеждането на гала-концерта, най-късно до 31.12.22г.
Авторските възнаграждения за правото на включване на всяка от песните в албума „ДЕТСКА МЕЛОДИЯ, 2021” се заплащат на авторите както следва:
*400лв. музика
*300лв. аранжимент
*200лв. текст

За повече информация, моля вижте официалния сайт на организатора: Детска Мелодия на годината


XXХ МЕЖДУНАРОДЕН ЕКОЛОГИЧЕН ФОРУМ “СРЕБЪРНА, 2021”
Конкурс за ученически проекти по екология и опазване на околната среда „Сребърна – 2021“ и Международен конкурс за рисунка, есе, стихотворение, разказ на тема: „Земята наш дом“

Повече за конкурса може да намерите тук:

Обща информация за проекта

Статут EKO Сребърна 2021

Заявка

Декларация


МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА – Областен етап

„С очите си видях беда“

Форма на участие:

Със средствата на изобразителното изкуство, участниците трябва да пресъздадат познанията си за видовите бедствия, способите на защита и самозащита и действията на Единната спасителна система.
Размерът на рисувателния лист трябва задължително да бъде 35/50см.
Техниката на рисуване е без ограничения, по избор на участника.

На гърба на рисунката трябва да е изписана следната информация за участника:

   • Име, презиме и фамилия
   • Възраст (навършени години)
   • Точен адрес – област, община, пощенски код, град, блок, номер, телефон за връзка.
   • Училище, ръководител и телефон за връзка.

Важно е всяка рисунка да бъде придружена с кратко описание, написано четливо на отделен лист на български език, който е прикрепен към гърба на рисунката. Не се поставят по лицевата част на рисунката етикети или други надписи, нарушаващи нейната визия или удостоверяващи авторство.

Участници:

Право на участие имат всички деца от 7 до 18 годишна възраст от училищата на област Велико Търново, разпределени в три групи и три категории:

   • Първа група от 7 до 10 години
   • Втора група от 11 до 13 години
   • Трета група от 14 до 18 години
   • Първа категория: Деца и ученици от всички общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностното развитие в системата на предучилищното и училищното образование.
   • Втора категория: Деца и ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство.
   • Трета категория: Деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение.

Краен срок:

 17 май 2021г.

Начин на участие:

Творбите се подават на място в РДПБНЗ – В.Търново

Награден фонд:

От 25.05 до 28.05.2021г. тричленно жури с представители на РДПБНЗ В.Търново и РУО В.Търново, ще извърши класирането на първите три места във всяка категория и всяка възрастова група. Класираните творби на областния етап на конкурса ще бъдат изпратени през месец август ще бъдат изпратени в ГДПБЗН-МВР за участие в Националния конкурс.

С рисунките на победителите в Националния конкурс се организира изложба в гр.София през месец декември и се провежда официална церемония по награждаване.


 БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ – ДРЕВНИ И УНИКАЛНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ

Институт „Конфуций“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ обявява XI национален конкурс на тема: „България и Китай – древни и уникални цивилизации“.

Форма на участие:

Учениците участват с рисунка, плакат, колаж, компютърна анимация, презентация, разказ, стихотворение, есе, реферат и др., като един участник има право да изпрати само един материал.

Изисквания:

Творбите да са изготвени през 2020-2021 г. и да не са участвали в други конкурси. Писмените работи (разказ, стихотворение, есе, реферат и др.) да бъдат напечатани – шрифт TimesNewRoman, 12 pt, разредка 1,5. Материали, написани на ръка, няма да бъдат класирани.
Обем на есе: до 3 стр.
Обем на реферат: 5-8 стр.

Няма ограничения по отношение на използваните техники, материали и формат на рисунките. Всеки изпратен материал да бъде придружен от следната информация:

   •  трите имена на автора;
   •  клас, възраст; ръководител;
   •  училище/университет/месторабота;
   •  адрес, телефон, e-mail.
    (информацията да бъде напечатана)

Участници:

Няма възрастови ограничения.

Краен срок:

30.04.2021 г.

Начин на участие:

Адрес за кореспонденция:

гр. Велико Търново 5000
ул. „Христо Ботев“ № 19
ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Корпус 5
Институт „Конфуций“
Е-mail: confucius.vt@gmail.com
Тел.: 062/538 445

Награден фонд:

Най-добре представилите се участници във всяка една от категориите ще бъдат отличени с награди и грамоти. Наградените материали в категория „Изобразително изкуство“ ще бъдат подредени в изложба. Всеки участник, независимо дали е класиран или не, ще получи сертификат за участие.

Резултатите ще бъдат публикувани на официалния сайт на Институт „Конфуций“ (http://www.confuciusinstitute-velikoturnovo.bg/) и във Facebook групата на Института (Институт „Конфуций“ ВТУ). Тогава ще бъдат обявени мястото и дата на провеждане на церемонията по награждаването.


НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА 1869“ ОБЯВЯВА ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА ТЕМА:

„Детство мое вълшебно“,

по случай 1 юни – Международен ден на детето в два раздела: къс разказ и стихотворение

Форма на участие:

Участниците могат да представят една или по една творба в двата раздела: „Проза“ и „Поезия“. Произведението трябва да бъде предоставено на хартиен носител в един екземпляр, подписан собственоръчно от автора и придружен с попълнен формуляр с трите имена на автора, навършени години, клас, училище.. и т.н.

Организаторите си запазват правото да не допускат до участие в конкурса творби, които не отговарят на темата на конкурса.

Участници:

Право на участие имат всички деца до 12 годишна възраст от училищата на област Велико Търново.

Краен срок:

 13 май 2021г.

Начин на участие:

Участниците трябва да посочат трите имена, години, клас, училище, населено място, адрес и телефон за връзка и наименование на творбата.

Творбите се подават на място в Библиотеката на читалище „Надежда 1869“ или на адрес:

гр. Велико Търново – 5000, ул. „Иван Вазов“ № 36, като формуляра за участие трябва да се изпрати и на email: nadi_ab52@abv.bg

Награден фонд:

Присъждат се I, II и III награда за разделите „Проза“ и „Поезия“.

Наградените творби и техните автори получават грамоти и предметни награди-книги. Наградите са книги, подходящи за възрастта на награденото дете и се предоставят от читалище „Надежда 1869“ и Дирекция „Култура и туризъм“ на община Велико Търново.

Награждаването на победителите ще бъде на 1 юни 2021г. от 12 часа в сградата на читалището.

Приложение:

   1. Формуляр за участие.