Месец на кариерното ориентиране (18.04.2022г. – 20.05.2022г.)

И през тази година РУО В.Търново организира „Месец на кариерното ориентиране“ (18.04.2022г. – 20.05.2022г.). Областите, в които нашите ученици участваха, бяха три:

1. Създаване на проект „Моето родословно дърво“;
2. Интервю с професионалисти – инициативата включваше посещение на реални работни места и запознаване с различни професии. Учениците, с помощта на своите учители се свързваха със специалисти по конкретна професия, според техните интереси и възможности. Идеята беше учениците да проведат разговор с избраната личност, за да научат за неговата професия, като предварително са събрали информация за своя събеседник, подбрали са подходящи въпроси и т.н.
3. Групови и индивидуални срещи с консултанти от ЦПЛР – ОДК Велико Търново и ученици от V, VI и VII клас за запознаване с професии и специалности, съобразени с техните потребности и интереси.

По-долу може да се запознаете с някои от осъществените срещи.


IIг клас

Учениците от ІІ „г” клас посетиха Общинско кабелно радио и Факултета по математика и информатика към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Вълнуваща беше срещата на децата с професионалистите от Общинско радио В. Търново. Научиха интересни неща за историята на радиото, за неговата полза в ежедневието на хората, за рисковете на живото предаване. Най-много ги впечатли „магическият път”, по който радио гласът „тръгва” от микрофона, за да „стигне” до ефира.
Много емоционално беше и гостуването ни във Факултет „Математика и информатика”. Посрещна ни Деканът на факултета доц. д-р М. Николова, която разказа на учениците за организацията на обучението във висшето училище. С голям интерес те разгледаха и се докоснаха до програмирани контролери и микрокомпютри за дистанционно управление на процеси в бита и индустрията. Най-големи емоции предизвика автономния шлем за виртуална реалност с пълно потапяне. Всички  имаха възможност да си поставят шлема и да се запознаят с тази най-актуална технология.
Второкласниците бяха подготвили въпроси, които зададоха на университетските преподаватели. Вълнуваха се защо са избрали тази професия, какви са искали да станат като малки, харесват ли си работата, пишат ли двойки на студентите и още много въпроси, с които „засипаха” домакините. Децата останаха доволни от получените отговори и от възможността да „надникнат” в учебните зали на университета.  Макар да са все още твърде малки, някои от тях си пожелаха да са бъдещите студенти, а защо не и преподаватели във ФМИ В.Търново.          
Благодариха на домакините и им подариха картини и пано от семена, които сами изработиха.


IIд клас

През „Месеца на кариерното ориентиране“ учениците от II „д“ клас имаха вълнуваща среща-разговор с пътните полицаи за тяхната професия, разгледаха патрулния автомобил и си припомниха основни правила за безопасно движение. Много щастливи бяха от срещата си с полицейското куче Гард. Задаваха интересни въпроси и имаха възможност да помилват четириногия полицай. Учениците поканиха полицаите да се срещнат отново скоро.

Изработиха и професионално родословно дърво.


IIIв клас

 В „Месеца на кариерното ориентиране“ учениците от IIIв клас, с класен ръководител д–р Ренета Минчева, посетиха селскостопанския двор на стажант–учителя Алексей Марков в с. Русаля. Децата се запознаха с професията животновъд и конен инструктор, като домакините проведоха и уроци на открито. Всеизвестно е, че уроците по Човек и общество, Човек и природа, ФВС, музика се възприемат най-добре в реална обстановка. Някои ученици преодоляха себе си… други предизвикаха способностите си… трети опознаха тайни…. Трудно се описва всичко, трябва да се изживее наяве.

Учениците от IIIв клас присъстваха и на демонстрация на оказване на първа помощ от доброволци в БЧК. Малките ученици се запознаха с професията на лекар-травматолога. Затвърдиха знанията си за устройството на човешкото тяло и усвоиха полезни умения за оказване първа помощ на пострадал.

Проведоха и урок по история с проф. дин Пламен Павлов – съавтор на учебника по Човекът и обществото. Децата се запознаха с професията на научния работник и задаваха въпроси, които ги вълнуват. Професорът им разкри много тайни от Средновековната българска история.


IIIг клас

Учениците от IIIг клас с кл.-р. Емилия Цанкова посетиха ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Там бяха посрещнати от гл. ас. д-р Тамара Драганова, от катедра „География“ и гл. ас. д-р Светла Глушкова от катедра „Нова и най-нова обща история“ и студенти от НУП. Присъстваха на част официалната церемония в аулата, поднесоха цветя на паметника на Светите братя.В края на деня беше организирана игра с въпроси от „Човекът и обществото“ и „Човекът и природата“.

Дейностите, свързани с кариерното ориентиране завършиха със среща с г-н В. Спирдонов, председател на Общински съвет- Велико Търново.


IIIд клас

В края на месец април, учениците от III „д“ клас осъществиха вдъхновяваща среща-разговор с писателя Явор Перфанов и разбраха „Урокът по доброта“. С много искреност Явор Перфанов разказа на третокласниците за своята писателска професия, за детството си и близките, които са го насърчили да твори. Учениците бяха силно заинтригувани от разказа му за неговите музикални увлечения, за репортажите му за BBC London за българска секция, за Литературния клуб „Многоточие” и разбира се, за новите му творчески проекти, които далеч надхвърлят територията на поезията. Учениците споделиха за своите мечти, свързани с бъдещата им професия. Четоха откъси от негови произведения, рецитираха свои стихове, пяха песни, представиха свои рисунки. След книгите „Бримките на живота“и „Нещата, които си струват“ с интерес разгледаха най-новата книга на автора: “Думите цъфтят през всеки сезон“.

В деня на Европа, с учениците от IIIд клас бе проведен интересен и нетрадиционен урок в часовете по Изобразително изкуство. Гостува им художникът Александър Филев. Той нареди своите творби и пространството в класната стая бе запълнено артистично и живописно. Учениците като че ли попаднаха в друг свят, когато художникът започна да им разказва за изкуството, за професията на художника. Магията на вдъхновението докосна и ученическите творби, направени чрез отпечатване с природни материали.


Vа клас

Посещение по повод “Месеца на кариерното ориентиране” бе направено на 13.05 в Vа клас от Николай Денев – програмист, работещ в една от водещите IT-компании в страната Chaos (спечелила през 2017 г. награда „Оскар“ за реализиране на софтуера „V-Ray“, помогнал за усъвършенстването на 3D визуализациите в кино индустрията). Класът е с математически профил и след направена анкета сред учениците, бе установен засиленият им интерес спрямо математиката, информатиката и професиите в IT сферата. Част от десетките въпросите, които петокласниците зададоха на своя гост бяха: Кои предмети в училище са Ви помогнали най-много в работата?; Да си програмист трудна професия ли е?; Кои са най-трудните проблеми, които се е налагало да разрешавате?; Къде намира приложение софтуерът, който създавате?; Кои са част от филмите, създадени с Вашия софтуер?; и др. След впечатляващата презентация и откъси от продукции, в които се използва споменатият софтуер, учениците останаха запленени и си обещаха нови срещи с г-н Денев.


VIв клас

Учениците от VIв клас гостуваха на директора на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“- Велико Търново. г-н Васил Вълчев разказа на учениците за своя творчески път, отдаден на музиката, и трудностите по пътя на своето професионално израстване, а след това отговори на многобройните въпроси на децата.
Творческата среща се проведе по идея на класния ръководител на VIв клас Добрин Пелтеков, по известен като Даскала по музика. Инициативата бе в рамките на „Месеца на кариерното ориентиране“, организиран от Регионално управлението на образованието – В.Търново. В нея участваха още хормайсторът Яница Първанова и оперетната прима Миряна Калушкова, които също са избрали да се посветят на музикалното изкуство.

Васил Вълчев сподели с учениците как с постоянство и упорит труд се изгражда един музикант. Той самият е започнал с уроци в Детската музикална школа при Младежкия дом във Велико Търново, а след това се дипломира в инструменталния факултет на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, но не спира да учи и да се развива. Така от артист оркестрант става диригент и директор на Великотърновския театър.
Вдъхновяващ беше разказът и на хормайстора Яница Първанова, която е възпитаник на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел и на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Тя запозна децата с професионалните ангажименти на хормайстора и особеностите на хоровото изкуство.
За трудностите и предизвикателствата пред артиста, свързани с голямата сцена, сподели Миряна Калушкова. Като солист в музикалния състав на театъра тя от години пресъздава любими образи от оперетната класика.

Повече от час продължи срещата на шестокласниците във Великотърновския театър. Колко време отнема поставянето на едно ново заглавие, кой и по какъв начин избира репертоара на театъра, как се организира турне, какво става, ако някой от артистите се разболее преди представление. Това бяха само част от въпросите, с които учениците „засипаха“ своите домакини.

В края на месец април беше организирана и проведена онлайн среща с Димитър Коцев – Шошо (преводач, писател, сценарист и режисьор), Зорица Коцева-Велева (режисьор по монтажа) и Георги Велев (музикант и композитор, Акага). Учениците се запознаха с професиите на лекторите, творческия процес, етапите за създаване на една филмова продукция, значението на музиката във филмите. Бяха зададени много въпроси от страна на учениците. Освен запознаване с нужните дигитални и музикални компетентности, присъстващите се запознаха и с качествата на ръководител, организатор и продуцент. Срещата беше полезна за кариерното ориентиране на учениците. Бяха използвани съвременни ИКТ средства и иновации.

 


Учителите, с любезното съдействие на своите домакини, организираха и :
Дни на професиите в IIIд и IVд клас.
Срещи с родители, разказващи за своите професии в VIIе клас.
Среща с писателят и журналист – Елена Чамуркова във IIв клас.
Среща с журналиста София Тотева в Vв клас.
Групови срещи с консултанти от ЦПЛР-ОДК В.Търново в VІв, VІІв и VІІг клас.
Среща с художника Константин Райчев в Іб клас.
Среща с депутата Явор Божанков във IIа клас.
Посещение на Vб клас в РИОСВ и запознаване с работата на специалистите, представена от Милка Асенова.
Среща с инспектор от ДПС Гергана Маринова в ІVв клас.
Посещение в кухнята на ресторант „Асеневци“ – запознаване на учениците от ІІб клас със сладкарският занаят.
Среща с полицейски служители и учениците от Ід и ІVв клас.
Среща с военен разследващ полицай Гергана Райкова във ІІб клас.
Среща с проф. д.п.н. Венка Кутева в ІІІа клас.
Среща с журналиста Мирослав Дечев в Іг клас.
Среща с писателката Елица Кръстева в Іб клас и Тодорка Недева – бивш уредник на Регионалния исторически музей.
Среща със Здрава Каменова – детски автор, артист и режисьор в ІVб и ІІб клас.
Среща с преподавателят по роботика Невен Боянов в Vд клас.
Среща с писателката Малина Мъглова в Іа клас.
И още много…