Ръководител на клуб „Млад откривател“:

Таня Илиева – учител по „Биология и здравно образование“ и „Човекът и природата“.

Основната цел на работата ни в клуба е експериментът, като педагогически метод и изводите от него, да са водещи при придобиване и надграждане на знания. Иновативната идея е насочена към изборът на практически дейности, които не изискват специална апаратура или оборудване, но предлагат достъпно обяснение на природните явления и процеси. Темите обединяват знания от няколко науки, така се доближават до метода SТЕМ. Практическите умения на учениците са насочени към усъвършенстване на фината моторика, правилната преценка за предприети действия, изпълнение на задание по алгоритъм, изпълнение на инструкции с успешен резултат, способности за работа с уреди и апарати, обсъждане на резултати и извеждане на изводи. Друга част от иновативната идея е свързана с посещение на институции и запознаване с тяхната дейност, с цел разширяване на житейския опит на учениците.


26.09.-04.10.2023г.

Прилагане на научният метод: Учениците от клуб „Млад откривател” научиха кои са стъпките на научния метод. Научният метод се прилага в научните изследвания и  експерименти, за да се стигне до вярно заключение. След като се запознаха с етапите на научното изследване го приложиха на практика в експеримент.


03.10.2023г.

Младите откриватели проведоха експеримент, като заложиха проби от пастьоризирано и непастьоризирано прясно мляко в хладилник и на стайна температура.

След 3 дни отчетоха резултатите и установиха, че в хладилника условията на живот за микроорганизмите не са благоприятни.


17.10.2023г.

Днес младите откриватели работиха с мая – суха и прясна. Научиха интересни факти за квасните гъбички и ролята на глутена във втасването на тестото.

Предстои им замесване на хляб, за това днес се подготвиха с първата крачка – приготвяне на закваска за хляб с два вида мая.

След като „нахраниха” бактериите и им осигуриха условия за развитие, наблюдаваха колониите с квасни гъбички под микроскоп.


25.10.2023г.

В четири последователни занятия младите откриватели от VI-ти клас изследват и наблюдават свойства на водата. Днес отговориха на въпроса как водата се движи в стъблата на дърветата, преодолявайки гравитацията. Изработиха модели на дървета и възпроизведоха движението на водата от корена към стъблото.


7.11.2023г.

Младите откриватели изработиха модели на бактерии, като за основа използваха желатин. Научиха как се получава и за какво се използва желатинът и предизвикаха знанията и въображението си като моделираха различни бактерии с подръчни материали – конци и  украса за глазура.

Сръчността  в работата с течен желатин се оказа сериозно предизвикателство, но резултатите са отлични.


14.11.203г.

Младите откриватели от VII-ми клас научиха че ензимите са вещества, които осигуряват скоростта на биохимичните реакции в живите организми. Изследваха действието на някои плодови ензими върху протеини, като желатин.

Вече знаят с какви плодове могат да направят желиран здравословен десерт.


15.11.2023г.

Младите откриватели от VI-ти клас се запознаха със свойствата на активният въглен като средство за пречистване на замърсени води. Самостоятелно изработиха филтър с активен въглен и го изпробваха.


21.11-28.11.2023г.

В три поредни занятия, младите откриватели от VII-ми клас изследваха кълновете на различни растения. Първата им задача беше да отгледат кълнове, като им осигурят подходящи условия. След това изследваха тъканния строеж на кълновете и наблюдаваха клетките с резервни вещества на основата резервна тъкан.


22.11.2023г.

Коя вода е „мека” и коя е „твърда”? Коя вода пере по-добре – с омекотител или без? На тези въпроси отговориха младите откриватели от VI-ти клас, след като проведоха експеримент с двата вида вода.


29.11.2023г. – 05.12.2023г.

Учениците научиха защо глината се използва в строителството. За да проверят нейните изолационни свойства, те изработиха коледни играчки и сравниха свойствата на мократа и сухата глина.


06.12.2023г. – 12.12.2023г.

Учениците от клуб „Млад откривател” – VI-ти и VII-ми клас, провериха свойствата на глината като строителен материал. За целта изработиха фигурки от глина и ги изсушиха. Описаха резултатите и се заеха да превърнат фигурките в празнична украса.

Да отгледаш квасни гъбички

Младите откриватели от VI-ти клас заложиха експеримент със суха и прясна мая и наблюдаваха и отчетоха разликите в поведението на микроорганизмите от двете проби.


06.01.2024г.

Жизнени показатели

Здравето е най-голямото богатство. Как да го съхраним? Младите откриватели изследваха жизнените показатели за добро здраве – пулс и дишане, и измерваха кръвно налягане с механичен апарат.

Здравословно хранене и вечеря с нулев километър

В продължение на 3 занятия младите откриватели от VII-ми клас изработиха пирамидата на здравословното хранене, пазаруваха виртуално и напълниха кошниците си с само със сезонни плодове и зеленчуци и продукти месно производство.

Със „закупените” продукти предложиха меню за вечеря, която нарекохме „вечеря с нулев километър”, тъй като за доставката на продуктите в магазина има минимални транспортни разходи.


02.2024г.

Макети на системи

Чрез използване на въображението и уменията за приложни изкуства, младите откриватели от VI-ти клас изработиха макети на две от важните системи в човешкото тяло – дихателната и отделителната.

Заместване на тесто с различни брашна

След като научиха предимствата на маята и естествената закваска, младите откриватели от VII-ми клас експериментираха с четири вида брашна: бяло, пшеничено, ръжено, типово и пълнозърнесто.

След заместване и втасване на тесто с 4-те вида брашно учениците отчетоха разликата в действието на маята при всеки вид.


24.04.2024г.


18.04.2024г.

Младите откриватели от VII клас посетиха областното представителство на Българският Червен кръст. Запознаха се с дейността на младежката доброволческа организация към БЧК. Младите доброволци Дара и Никол им разказаха за възможностите на доброволческата дейност. Представиха им съдържанието на раницата на един доброволец и предназначението на различните предмети в нея.

Учениците се запознаха с възможните начини за използване на триъгълна кърпа при превръзки на пострадали части на тялото. След демонстрация от доброволците, момичетата направиха успешни превръзки на коляно, ръка, китка, глава, раменна и лакътна става.


25.04.2024г.

Младите откриватели се срещнаха с доброволците Дара и Никола  от младежката организация на БЧК. Младежите им демонстрираха няколко техники за справяне с опасни състояния – задавяне, липса на дишане, поставяне на тялото в безопасно положение.
Учениците изпробваха техниките за дишане и сърдечен масаж  със специален  манекен.
Приложиха два вида техники за справяне със задавяне – при деца и при възрастни.
Упражниха се да поставят тяло в положение, в което да се изчака пристигането на лекарска помощ.