1 март в училище

Днес, Баба Марта донесе много радост в сърцата ни…

Дръвче пред сградата на училището ни „ грейна“ в бяло и червено.
Ученици от Ученически съвет като истински орисници нарекоха със здраве, любов и късмет ученици и учители.
Баба Марта върза мартенички на всички първокласници.
Ученици от прогимназиален етап в часовете по технологии и предприемачество вплетоха своето въображение и положителна енергия в уникални мартенички, които дариха на приятели.
Карта на България в цветя и шевици допълваше празничната ни атмосфера.
Картата е изработена от работилница с ученици от всички четвърти класове и с помощта на майстора – везбар Десислава Войкова. За оформлението на картата помага и учителката по изобразително изкуство г-жа Йоанна Манева.

Всички тези инициативи имат за цел да се възобновяват българските традиции, като се бродира на ръка и се втъкава любовта на българската природа, дома и семейството. Като се изработват автентични български мартеници от естествена вълна и се наричат със здраве, любов и късмет, защото ако си разделиш наричане с друг човек, винаги ще си носите добро един на друг…

Защото това е един от начините за връзката с корените ни…


–––––––––––––––––––––––––––––––––

Мартенски герои
Днес 1 март 2023г. малките ученици от Iб и Iг клас бяха героите в „Маратон за герои“, заедно със студенти от Педагогически факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител доц. д–р Катя Симеонова. Бъдещите учители по атрактивен начин привлякоха вниманието на малките ученици, като им разказаха за традицията на българите да се закичват с мартеници, запознаха първолачетата с легендата за мартеницата. Децата получиха ръчно изработени мартенички от вълнени конци. С интерес и любопитство те слушаха разказите на студентите за славното ни минало и нашите безсмъртни герои, за Националния ни празник – Трети март и активно отговаряха на поставените им въпроси. Заедно малки и големи пяха песни, посветени на тези мартенски празници. Накрая малките ни герои също закичиха бъдещите млади учители с мартеници и им подариха ръчно изработени от тях подаръчета. Така се получи един истински урок по родолюбие!

–––––––––––––––––––––––––––––––––

На гости на учениците от IIб клас беше Баба Марта, която разказа легендата за мартеничката и помогна заедно с други родители и баби на децата да сътворят чудни мартенички.