14.3. (3.14) Празник на математиката

Днес, 14 март ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ има празник – Празник на математиката.
Тази дата 14.03. е международен ден на математиката. На тази дата е роден известният физик – теоретик, философ, писател- Алберт Айнщайн.
Тя е посветена на известната математическа константа- 3,14-числото (пи).
За това число учениците от математическите паралелки подготвиха много изненади за своите съученици.В продължение на няколко седмици младите математици подготвиха много конкурси и проекти, като призоваха всички паралелки да се включат в тях.
Във фоайето на главния вход на училището е подредена изложба от изготвените табла, рисунки и макети.
С голям ентусиазъм много ученици се включиха в кулинарния конкурс ( без състезателен характер) за приготвяне на пай с изписано числото ПИ.
В четвъртия учебен час учениците от цялото училище, чрез радиопредаване, се включиха от класните си стаи в игра за откриване на таен плик със задача, решението на която ги доведе до разкриване на интересни факти за това число.
Учениците от VI „Б“ и VI „В“ клас през третия учебен час изписаха с телата си забележителната константа на спортната площадка в двора на училището.
На двата телевизора във фоайетата на училището тече през целия ден презентация посветена на този математически празник.
С тези и още много забавни игри и закачки преминаваха всички часове през този учебен ден, посветен на математиката и числото ПИ. Всички ученици обогатиха знанията си и научиха нови факти за това всеизвестно число.
Този празник ни показа, че умеем не само да учим, но и да се забавляваме чрез математиката.