24 май – „Великден на духа и на просветата, на възкресението на новите надежди…“

В деня на българските букви, на празника на българския дух и културна идентичност – 24 май, учениците от ОУ „Св. Партиарх Евтимий“ гр. В. Търново пожелават на всички свои съученици и учители здраве и всеотдайност, сила и много успехи в просветното дело!

Поздрав от децата на г-жа Албена Щаракова – 4ВГ-А

Поздрав от учениците на г-жа Диана Великова – III б клас и учениците на г-жа Силвия Пенева от III г клас

Поздрав от учениците на г-жа Славена Недева – III д клас

 

Изяви на нашите ученици през месеца на ОБРАЗОВАНИЕТО, КУЛТУРАТА И ДУХОВНОСТТА.

Време за изследване и открития на децата от 4ВГ-А

В месеца на образованието учениците от I а клас участваха в следните инициативи: 1. Първокласници четат на първокласници. 2. Петокласници четат на първокласници. 3. Имаха вълнуващ урок с д-р Ренета Минчева „Да четем заедно, деца!“ 4. Изработиха постер за 24 май и красиво преписаха стихотворения, посветени на България и родния език. 5. Изпитаха радостта да прегърнеш жив писател – срещнаха се с второкласника Николай Антонов, който им представи своята първа авторска книжка.

„Месеца на образованието, културата и духовността“. Маратон на четенето – литературно четене на творби от български автори – среща на г-жа Ралица Чешмеджиева с учениците от Ів клас. Изработване на стилизирана рисунка – „Буквите оживяват“.

На 13 май, на гости на I д клас пристигнаха учениците от IV д клас във връзка с инициативите, посветени на Месеца на образованието, културата и духовността. Четвъртокласниците четоха приказки от български автори и ни запознаха с „Молбата на книгата“. Първокласниците слушаха с интерес, с голямо желание рецитираха стихотворения и изпяха песен.
На 14 май във връзка с Месеца на образованието, културата и духовността, родители четоха български народни приказки на учениците от I д клас. Първокласниците отговориха непринудено на въпроси и показаха своите умения за изразително четене на приказка.
Същият ден, учениците от I д клас заедно с учениците от II д клас, участваха в тържеството „Деца четат на деца“. Второкласниците се превъплътиха в образите на Хитър Петър, Пипи Дългото чорапче, Снежанка, Пепеляшка. Първокласниците рецитираха с голямо желание и активно отговаряха на въпроси, свързани с български и световни писатели. Всички заедно пяха изучени песни.

На 11.05.2021 г. – деня, в който православната църква чества делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, Николай Иванов Антонов от II в клас презентира пред учениците от II б и II в клас своята книга „Каново Паново“. Книгата на ученика е авторска и излезе от печат в края на м. април. Голям е интересът на децата към книгата на Ники, а той с вдъхновение и плам разказа на съучениците си за пътя по създаването на книгата.

В навечерието на светлия 24-ти май изпълнихме буквите със смисъл – студенти, които ще ограмотяват деца, и ограмотяващи се деца от II в клас, с класен ръководител д–р Ренета Минчева.

На 10 май всички второкласници участваха в организираното състезание „Най-добър краснописец“. Малките краснописци вложиха усилия и изключително старателно преписаха „Златни букви“ от Ангелина Жекова, с което демонстрираха добър правопис и калиграфски умения на българското писмо. Най-добрите краснописци от II „д“ клас бяха наградени с грамоти.

На 12 май учениците от II “ д “ клас се включиха в Маратона на четенето , с което продължиха мероприятията през МЕСЕЦА НА ОБРАЗОВАНИЕТО , КУЛТУРАТА И ДУХОВНОСТТА. Второкласниците интригуващо четоха интересни и весели откъси от любимите си книги. Децата слушаха в захлас и съпреживяваха приключенията на героите .

На 14 май учениците от II „д“ клас участваха заедно с учениците от I „д“ клас в едно чудно тържество „Деца четат на деца“, посветено на любовта на децата към книгите. Личният пример е много важен за възбуждане на интереса на малкия ученик към книгата. Второкласниците се изявиха като добри артисти, певци и рецитатори. Те демонстрираха завидна четивна техника, като едновременно се превъплътиха в образите на Хитър Петър, Пипи Дългото чорапче, Матилда, Червената шапчица, Снежанка и Пепеляшка. Първокласниците бяха приятно изненадани с балони и малки подаръчета с послания, изготвени от техните по-големи приятели. С учудване разгледаха чудесния читателски дневник, изготвен от второкласничката Патрисия Косева. Необикновен интерес проявиха при съприкосновението с книгата на Шарл Перо „Червената шапчица и други приказки“ отпреди 63 години. Малките слушатели се включиха в интересна беседа за вълшебните приказки, за мъдростта на книгите, за създателите на славянската азбука и техните ученици. Активно отговаряха на въпроси, свързани с български и световни писатели. Първокласниците с желание рецитираха стихотворения. Най-вълнуващо за всички беше колективното изпълнение на чудесните песни „Първокласно“ и „Буквички“. И малките ученици, и по-големите им приятели продължават своето голямо приключение в света на книгите.

На 18 май II „д“ клас от ОУ „Св. П. Евтимий“ отбеляза Международния ден на музеите с посещение на Археологическия музей „Велико Търново – столица на България XII – XIV в.“ . За учениците бе изнесена интересна беседа за експонираните керамични съдове в трите зали: древност, античност и Средновековие. Децата с голям интерес разглеждаха оръдия на труда, оръжия, оброчни плочки с изображения на древногръцки, тракийски и римски божества; бронзова пластика; идолни пластики, златни и оловни печати от царската кореспонденция, златни пръстени-печати на висши български сановници, монети на българските царе, накити, въоръжение. Музеят е духовното пространство, което в ерата на новите технологии привлича и възпитава младото поколение в любов към историята, изкуството, културата и традициите.

Завладени от магията на изкуството, учениците изготвиха картички, посветени на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

С лястовичи полет над зелените поля на парка, сякаш литературните герои се смесиха с героите от III б и III г клас.

На 17 май 2021 г. учениците от III б и III г клас с класни ръководители Диана Димитрова и Силвия Пенева проведоха езиково състезание, което нарекоха Съкровище от думи. То бе посветено на Месеца на образованието, науката и духовността.
С много състезателни игри и забавления учениците показаха завидни знания и умения в редактиране на текст, краснопис, откриване на грешки в думи, подреждане на народни мъдрости, съчиняване на история по серия от картини, изразително четене на художествен текст, спелуване на думи с особен правопис. За отличното представяне третокласниците получиха грамоти.

 

Във връзка с инициативите, посветени на Месеца на образованието, културата и духовността, учениците от ГЦОУД 3-3 се запознаха с първата българска азбука.
Учениците изписаха букви и думи на глаголица, рецитираха стихотворения и решаваха кръстословица. Специален гост бе Виктория Роглева, библиотечен експерт към Детски отдел на РБ „П. Р. Славейков“ – Велико Търново. Тя говори на учениците за светите братя Кирил и Методий, техния живот и мисия за славянските народи да имат азбука и записано слово за християнската култура.

През месец май – Месеца на образованието, културата и духовността учениците от IV д клас се включиха следните инициативи:
– „Прочети приказка на малчуган“- четоха на малчуганите от I д приказки от български автори, запознаха ги правилата за правилно използване на книгите, подариха им собственоръчно изработени книгоразделители.
– Участваха в конкурсите: “Буквите оживяват”, „Интересен начин да се чете“.
– Презентираха пред съучениците си с любопитни факти от живота и творчеството на писатели, свързани с нашия град.

Учениците от IV а, б, в, г и д клас организираха кратко тържество по случай 24 май с рецитали и игри.

По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ученици от V в, V г и V д клас взеха участие в инициативата на РУО – Велико Търново – Маратон на четенето. Те четоха стихове за българската писменост и славянските първоучители, както и цитати от български писатели.

Към обявения за празничен май месец учениците се включиха и в Майска работилница. Те изготвиха ръчно колажи към категорията:
„Литературата през моя поглед“ (колаж, съдържащ изучавани през учебната година литературни произведения).

И още нещо накрая, нали не забравихте, че по-рано през месеца вече говорихме за две събития на ученици от I в и V в клас.
Може да си ги припомните тук: Маратон на четенето в Iв клас и „24 май в изкуството“.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!

🙂